Pages

Wednesday, 22 February 2017

BERDAKWAH SUATU KEWAJIPAN


MUQADDIMAH

Dakwah adalah satu wasilah yang Allah S.W.T. tentukan dalam menyampaikan ajarannya kepada umat manusia. Para Rasul yang diutuskanNya telah menjadikan amalan berdakwah sebagai tugasan yang wajib mereka laksanakan. Setiap Rasul telah menempuh pelbagai halangan dan rintangan daripada kaum mereka dalam melaksanakan tanggungjawab berdakwah, firman Allah S.W.T.

Maksudnya: "Demikianlah (keadaan tiap-tiap kaum terhadap RasulNya samalah seperti keadaan kaummu wahai Muhammad), tidak ada seorang Rasul pun yang datang kepada kaum-kaum yang terdahulu dari mereka, melainkan ada yang berkata: "Dia adalah seorang ahli sihir atau seorang gila".

Berdakwah menyebarkan risalah Allah S.W.T. adalah merupakan tanggungjawab Rasul yang utama. Mereka menunaikannya tanpa rasa jemu, putus asa, kecewa dan hampa walaupun tidak ramai di kalangan umatnya yang dapat menerima apa yang diutarakan. Nabi Nuh A.S. umpamanya telah menghabiskan usia yang panjang hingga seribu tahun untuk menjalankan tugasan dakwah tanpa rasa jemu dan berputus asa, walaupun hanya segelintir sahaja dari kalangan kaumnya yang mahu mengikutinya. Allah S.W.T. menerangkan perihal tersebut dalam firman Nya surah Noh ayat 5 dan 6.

Maksudnya: "(Setelah puas menyeru mereka) Nabi Noh berdoa dengan berkata: Wahai Tuhan Ku, sesungguhnya aku telah menyeru kaumku siang dan malam (supaya mereka beriman): "Maka seruanku itu tidak memberikan mereka (sesuatu faedah pun) selain daripada mereka melarikan diri (dari kebenaran).

Sunday, 10 July 2016

GIVEAWAY SAKAN BY EYQIN AND ECAH

Harini dah start kerja..tapi still in the Raya mood. Jom join GA ni. Mane tau anda antara yang bertuah



Assalamualaikum . Jemput join GA SAKAN ni . Dibuat julung-julung kali okay guys ? Hahaha . GA ni akan bermula hari ni , 10 Julai 2016 sehingga 10 September .

SYARAT-SYARAT PENYERTAAN :
  • Blogger Malaysia
  • Follow blog Eyqin dan Ecah *semua akan di follow back , in shaa ALLAH
  • Copy code entry dibawah dan postkan di blog anda .
  • Copy link entry dan pastekan diruangan komen GA ini
  • GA akan terbatal sekiranya kurang daripada 20 penyertaan .
SENARAI HADIAH :

  • 4 shawl ( 2x pemenang )
  • 2 novel ( 2x pemenang )
  • RM30 ( 1x pemenang )
  • Sepasang sarung lengan ( 1x pemenang )

Saguhati :

  • Review blog dan bloglist ( 3x pemenang )
So , mari ajak kawan-kawan join sekali yaaaa ! Terima kasih !
Pencarian Bloglist Sebulan Me

Sunday, 19 June 2016

Miliki Shawl Exclusive By Papaglamz Secara PERCUMA

Siapa nak cantik? Siapa nak glamor meletops macam diva?
Aha!!! Jom kita pakat ramai-ramai pakai shawl terbaru keluaran Papaglamz


Apa??? Tudung PERCUMA??? Cepat-cepat join GA ini sebelum terlambat.


Assalamualaikum semua. Dengan ini PapaG lancarkan satu segmen Miliki Shawl Exclusive By Papaglamz Secara PERCUMA. Siapa nak angkat tangan. Untuk pengatahuan semua baru-baru ini Papaglamz telah melancakan Koleksi Terbaru Shawl Exclusive By Papaglamz (klik disini).  Pelancaran Koleksi Terbaru Shawl Exclusive By Papaglamz ni akan dapat membantu anda dalam membuat pemilihan shawl yang cantik, glamour, exclusive dan menarik untuk anda gayakan. Lebih-lebih lagi nak raya ni kan?



Korang nak cuba Shawl Exclusive By Papaglamz secara PERCUMA? Mudah je. Jom join segmen yang PapaG buat ni. Klik kat banner di atas tu yer.

Warna-warna pilihan koleksi terbaru shawl exclusive by Papaglamz

Baiklah, terlebih dahulu PapaG cerita sedikit tentang konsep shawl yang terbaru dari Papaglamz ni dulu yer. Sebenarnya koleksi kali ini menampilkan shawl yang mempunyai potongan asas segi empat tepat. Ukuran panjang dan lebar lebih kurang 190cm X 80cm. Semoga shawl yang PapaG keluar ni dapat memenuhi kehendak wanita-wanita diluar sana yang ingin berfesyen tetapi tetap menjaga dan menutupi AURAT dengan sempurna. Insyallah. 

Dalam pemilihan material, kami menggunakan kain Chiffon Glitter. Antara sebab PapaG menggunakan kain jenis ini ialah jenis kain ini yang nampak lebih Glamour dan anggun pada si pemakai serta MUDAH BERALUN yang penting TIDAK JARANG. Kalau korang nak tahu, untuk koleksi kali ini PapaG tampilkan KHAS satu shawl yang warnanya LIMITED. Sebab hanya SATU warna sahaja shawl yang diperbuat dengan menggunakan kain Chiffon Moist Crepe. Bagi mereka yang dah mencuba koleksi shawl PapaG yang lepas tentu tahu bagaimana CANTIK dan SELESAnya memakai shawl PapaG yang menggunakan kain jenis ni kan? Jadi buat mereka yang merindui shawl PapaG dibuat dari kain jenis ini korang boleh grab dalam koleksi terbaru ni. Tapi SATU WARNA je la iaitu Musted Yellow.

Terdapat 7 warna berbeza yang korang boleh lihat seperti gambar yang PapaG tunjukkan di bawah ni.

wide-shawl-exclusive







Memandangkan sekarang ni (ikut tarikh entri ni) masih lagi mood-mood promosi dari kami, jadi kami menjual Shawl Exclusive by Papaglamz seperti harga di bawah ni.

1 helai RM 34.00 + Postage RM 6.00 = RM 40.00
3 helai RM 100.00 termasuk postage 

CEPAT REBUT SEKARANG....!!!!

Wassap : 0196141393

Jangan lupa ikuti Perjalanan Shawl Exclusive by Papaglamz ni IG dan FB tau.

Ig : exclusive_by_papaglamz
FB : Papaglamz
Official Artikel : Shawl Exclusive by Papaglamz


Monday, 13 June 2016

Hebatkah Kita???

'Kebergantungan Sesama Manusia'


Syurga lelaki pada perempuan iaitu ibu
Syurga perempuan pada lelaki iaitu suami

Sehebat-hebat suami kena patuh pada ibu
Sehebat-hebat ibu kena patuh pada suami

Masa hidup anak perlukan doa ibubapa
Masa mati ibubapa perlukan doa anak

Di dunia nasab itu pada lelaki
Di akhirat nasab itu pada perempuan

Sehebat-hebat manusia, bila mati dia tetap perlu orang lain untuk kebumikan jenazahnya

Setinggi-tinggi ilmu yang manusia ada, dia tetap perlu belajar daripada seorang guru

Berapa jauh pun seorang manusia itu mengembara, pasti yang dirindui adalah keluarga

Walau sekaya manapun seorang manusia, dia tetap perlu berurusan dengan orang lain

Seorang General Manager tidak akan mampu menguruskan perjalanan premis tanpa general worker

Seorang raja tidak berkuasa tanpa rakyat jelata

Inilah manusia... LEMAH

Walau sehebat manapun kita di dunia...
Walau memegang pangkat dan darjat tertinggi...
Taraf kita hanya seorang 'HAMBA'

Lalu, kenapa mahu rasakan kita adalah yang terbaik dan terhebat?

Bukankah itu hanya akan membawa kita kepada taraf ujub, riak, sombong dan hina?

Ingatlah wahai diriku dan yang sedang membaca...

Iblis itu terlaknat hanya kerana satu sifat iaitu sombong dan merasa dia lebih baik

Alangkah baiknya jika dunia yang sementara ini kita isi dengan kebahagiaan..

Bahagia bila lihat orang lain bahagia..
Derita bila lihat orang lain derita...
Mahu yang terbaik buat diri sendiri dan orang lain

Ingatlah...

Dunia untuk dikongsi bersama. Jika tidak, pasti Allah beri setiap seorang manusia itu sebuah bumi untuknya sendiri. 
Sesunggunya, Allah tidak pernah salah merencana sesuatu. 
Pasti ada hikmahnya.

- Sekian -


#copy dari group Whatsapp 

Sunday, 12 June 2016

Memori Bersahur Di Bulan Ramadhan


Tiba-tiba teringat masa kecil-kecil dulu...

Mak kejutkan bangun sahur.. Pandang makanan mata terkebil-kebil..  Semua dah siap terhidang depan mata, tinggal nak ngapp je. Makan pun slow motion je..ngantukla kan.. Pastu kalau tak sekolah , lepas Solat Subuh sambung tido balik. Nikmatnya zaman kanak-kanak...

Tapi sekarang dah lain..

Bila dah berkeluarga..

Awal-awal pagi di kala semua orang sedang nyenyak tidur..

Bunyi alarm je aku kelam-kabut bangun. Dah lambat ni! Buang terus rasa mengantuk. Cepat-cepat siapkan juadah untuk bersahur. Mujurlah anak tak memilih..makan nasi dengan telur goreng je. Apa menu anak, itulah menu aku. Suami pula makan roti dengan nestum je, sangat memahami :-h

Kalau dulu mak yang siapkan makanan semua..kita tinggal makan je. Tapi bila dah jadi 'mak' nie, kita pula yang kena siapkan makanan untuk anak-anak dan suami.

Inilah asam garam kehidupan. Inilah tanggungjawab.. Tanggungjawab jangan sesekali dipersiakan. Esok-esok bila kita dah jadi nenek lain pula ceritanya..

Menarik kan?


Sunday, 8 May 2016

Giveaway Nurfuzie & THE BABY STORE - Malaysia Baby Online Shop

Monday blues..Monday blues..Monday blues..
Kenapelah kalau hari Isnin rasa lemau semacam je nak pergi kerja. Cuti Sabtu dan Ahad rasa macam tak cukup. 
Apa kata kita segarkan mata, segarkan badan, cerdaskan minda dengan giveaway daripada TheBabyStore

klik untuk sertai
Berita Baik! Hari ini kami Nurfuzie dan The Baby Store nak jemput semua blogger-blogger yang hebat untuk sama-sama meriahkan Giveaway kami. Hadiah menarik akan diberikan kepada 10 pemenang. Kami dari The Baby Store selaku penaja utama GiveAway ini.


Sebuah Kedai Bayi Online yang meningkat naik dan menjadi pilihan ibu-bapa untuk membeli barangan kelangkapan ibu dan anak di atas talian. 

Mempunyai lebih 700 barangan untuk dipilih dan mempunyai pelbagai jenama antarabangsa dan tempatan.
Antara Barangan yang Hot di The Baby Store
Anda boleh klik pautan diatas untuk melihat produk tersebut.

Setiap pendaftaran akaun baru di The Baby Store akan menerima 200 mata ganjaran dimana boleh ditebus pada belian pertama dan setiap belian juga anda akan dapat mata ganjaran yang boleh ditebus pada belian seterusnya. Sangat menguntungkan.

========================================================================

Untuk melayakkan anda menyertai GiveAway ini, anda perlu memenuhi beberapa syarat mudah yang perlu anda patuhi. Sebelum tu mari tengok senarai hadiah dulu.

SENARAI HADIAH PEMENANG

Wang tunai Rm100 x Tempat Pertama

Wang tunai Rm50 x Tempat Kedua

Wang tunai Rm30 x Tempat Ketiga

Head Rest Massage x 10 Unit (Tempat Pertama hingga Kesepuluh)

SYARAT-SYARAT PENYERTAAN

1. Like facebook penaja.
  
2. Follow instagram penaja.

3. Follow Blog penaja
4. Buat satu entry khas dengan tajuk Giveaway Nurfuzie & THE BABY STORE - Malaysia Baby Online Shop

  • Copy Coding yang disediakan dan paste kan di html blog post anda.
  • Tinggalkan link entry di kotak komen di entry ini.
  • Tarikh tutup pada 5 Jun 2016 jam 11.59 malam.
  • Pemenang akan dipilih berdasarkan kreativiti membuat blog post, memenuhi syarat yang ditetapkan. Keputusan juri adalah muktamad.
5. Share/Ping Artikel ini di samaada di Facebook Personal anda, Fanpage atau Facebook Group lain.

Semoga berjaya semua..

Nota Tambahan : - Jika anda adalah seorang blogger dan ingin menjana pendapatan melalui blog anda. Anda boleh sertai Program Affiliate The Baby Store. Pihak The Baby Store akan guide anda bagaimana anda boleh membuat duit melalui blog anda dengan program ini. 

Sasaran The Baby Store adalah membantu para Affiliate menjana sekurang-kurangnya RM2000 sebulan tanpa menjual. Hanya post artikel yang dibekalkan oleh The Baby Store sahaja. Mudah kan?

Jika anda berminat anda boleh klik di link ini --> Program Affiliate The Baby Store

Sunday, 24 April 2016

Percutian Keluarga Ke Pulau Langkawi (20 - 23 April 2016)

Setelah sekian lama menunggu..(dekat setahun jugakla booking tiket murah AirAsia nie..) Kini tibalah masanya untuk kami ke Pulau Langkawi. Destinasi percutian pertama untuk Tahun 2016. 

Kali ni kami pergi sebanyak 2 keluarga, kami sekeluarga dan kakak sekeluarga, juga bersama-sama dengan bonda tercinta. 

Sekarang ni musim panas, harus ada penjagaan yang lebih sikit untuk kulit.

  • Sunplay Aloevera gel untuk kelegaan kulit selepas terdedah kepada cahaya matahari. 
  • Sunblock Kiss Me SPF50 untuk kulit muka, water-based dan tak berminyak.
  • Sunblock Watson SPF50(oren) for body-melindungi kulit daripada cahaya matahari.
  • Banan Boat- Sunblock for kids(body)
Haa..nampak tak keterujaan nak ke Langkawi tu..haha

Percutian selama 4 hari 3 malam. Walaupun masanya terasa singkat namun cukup bermakna untuk kami sekeluarga. Penat berjalan ke sana sini, tapi untuk kanak-kanak, terpancar kegembiraan di mata masing-masing. Bukan selalu dapat mandi pantai dan main pasir macam nie.

Lokasi: Pulau Beras Basah




**anak siapa lah yang tersesat kat sebelah tu..**

Lokasi: Pantai Chenang, Pulau Langkawi



Aakif ni memang berani, selambe je lari sampai ke tengah laut. Pusing-pusing..tenggelam timbul.. Huishhh...







Ihsan takut air yer...





Ihsan dah tak takut dah... siap senyum simpul lagi.. Good boy!




Cantiknya sunset view kat Pantai Chenang ni. Ada masa kami datang lagi yer..

Bye bye Pulau Langkawi

-the end-

Tabung Pendidikan Untuk Masa Hadapan